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Growth behavior of probiotic microorganisms on levan- and inulin-based fructans

Pohlentz, Joana Charlot und Gallala, Nicole und Kosciow, Konrad und Hövels, Marcel (2022) Growth behavior of probiotic microorganisms on levan- and inulin-based fructans. Journal of Functional Foods, 99 (105343). Elsevier. doi: 10.1016/j.jff.2022.105343. ISSN 1756-4646.

[img] PDF - Verlagsversion (veröffentlichte Fassung)
5MB

Offizielle URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464622004133

Kurzfassung

Modulation of the gut microbiota by prebiotics is an effective tool to improve host health. Here, the prebiotic properties of inulin- and levan-based fructans were investigated using microorganisms obtained from strain collections and isolated from probiotic pharmaceuticals and yogurts. Utilizing the recently characterized endo-levanase LevB2286, levan-fructooligosaccharides (L-FOS) were produced and applied for dedicated growth studies. Real-time growth experiments in 48-well format revealed that 8 out of 17 strains isolated from probiotic products or yogurts responded to prebiotic treatment. Lactobacillus paracasei strains, several bifidobacteria, and a Saccharomyces cerevisiae isolate metabolized supplied fructans efficiently. Overall inulin-FOS were consumed more rapidly than L-FOS. However, this effect may be attributed to the lower average degree of polymerization and the presence of GFn-FOS in the I-FOS preparation used. Growth experiments with fractionated L-FOS provided valuable insights into the influence of the degree of polymerization on fermentability by probiotic bacteria.

elib-URL des Eintrags:https://elib.dlr.de/194787/
Dokumentart:Zeitschriftenbeitrag
Titel:Growth behavior of probiotic microorganisms on levan- and inulin-based fructans
Autoren:
AutorenInstitution oder E-Mail-AdresseAutoren-ORCID-iDORCID Put Code
Pohlentz, Joana CharlotInstitute for Microbiology and Biotechnology, University of Bonn, 53115, GermanyNICHT SPEZIFIZIERTNICHT SPEZIFIZIERT
Gallala, NicoleInstitute for Microbiology and Biotechnology, University of Bonn, 53115, GermanyNICHT SPEZIFIZIERTNICHT SPEZIFIZIERT
Kosciow, KonradGerman Aerospace Center (DLR), Institute for the Protection of Terrestrial Infrastructures, 53757, Germanyhttps://orcid.org/0000-0003-3242-1232NICHT SPEZIFIZIERT
Hövels, MarcelInstitute for Microbiology and Biotechnology, University of Bonn, 53115, GermanyNICHT SPEZIFIZIERTNICHT SPEZIFIZIERT
Datum:24 November 2022
Erschienen in:Journal of Functional Foods
Referierte Publikation:Ja
Open Access:Ja
Gold Open Access:Ja
In SCOPUS:Ja
In ISI Web of Science:Ja
Band:99
DOI:10.1016/j.jff.2022.105343
Verlag:Elsevier
ISSN:1756-4646
Status:veröffentlicht
Stichwörter:Fructooligosaccharides Levan Inulin Prebiotics Probiotics
HGF - Forschungsbereich:keine Zuordnung
HGF - Programm:keine Zuordnung
HGF - Programmthema:keine Zuordnung
DLR - Schwerpunkt:keine Zuordnung
DLR - Forschungsgebiet:keine Zuordnung
DLR - Teilgebiet (Projekt, Vorhaben):keine Zuordnung
Standort: Rhein-Sieg-Kreis
Institute & Einrichtungen:Institut für den Schutz terrestrischer Infrastrukturen
Institut für den Schutz terrestrischer Infrastrukturen > Detektionssysteme
Hinterlegt von: Kosciow, Konrad
Hinterlegt am:06 Jun 2023 09:42
Letzte Änderung:13 Jun 2023 09:53

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