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Short-Term Effects of Lupin vs. Whey Supplementation on Glucose and Insulin Responses to a Standardized Meal in a Randomized Cross-Over Trial

Schopen, Kathrin und Ewald, Ann Charlotte und Johannes, Bernd Wolfgang und Bloch, Wilhelm und Rittweger, Jörn und Frings-Meuthen, Petra (2017) Short-Term Effects of Lupin vs. Whey Supplementation on Glucose and Insulin Responses to a Standardized Meal in a Randomized Cross-Over Trial. Frontiers in Physiology, 8, Seite 198. Frontiers Media S.A. doi: 10.3389/fphys.2017.00198. ISSN 1664-042X.

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Offizielle URL: https://www.frontiersin.org

Kurzfassung

Background: Whey protein is known to reduce postprandial glycaemia in people with type 2 diabetes mellitus. Lupin as a vegetable source of protein could be considered as an alternative, as the percentage of vegetarian and vegan consumers is raising. The present study compares the acute glycemic effects of whey and lupin in healthy volunteers following a carbohydrate-rich reference meal. Methods In cross-over design, three standardized meals (reference meal; reference meal + whey; reference meal + lupin) were provided to 12 healthy male and female volunteers, aged between 23 and 33, in a balanced, randomized order. Volunteers’ blood glucose and insulin concentrations were analyzed at baseline and at seven time points following the ingestion of the meals. Results: The supplementation of whey or lupin significantly blunted the postprandial increase in blood glucose concentrations compared to the reference meal (p < 0.001). In the overall statistical analysis, this effect was comparable for whey and lupin [1 AUC whey-lupin = 8%, 0–60 min area under the curve (0–60 min AUC), p = 0.937], with a blunting effect of −46% by whey (p = 0.005, 0–60 min AUC) and of −54% by lupin (p < 0.001, 0–60 min AUC). When comparing whey and lupin data only, the insulin increase was found to be more pronounced for whey protein than for lupin supplementation (1 AUC whey-lupin = 39%, 0–60 min AUC, p = 0.022). However, when comparing the insulin response of each supplementation to the one of the referencemeal, no differences could be detected (whey p = 0.259, 0–60 min AUC; lupin p = 0.275, 0–60 min AUC). Conclusions: Results suggest that lupin and whey can both lower the increase of postprandial blood glucose concentrations to a comparable extent, implying the usability of lupin to reduce postprandial glycaemia. However, the insulin response following the supplementations to a carbohydrate-rich meal seems to differ for these two protein sources.

elib-URL des Eintrags:https://elib.dlr.de/118352/
Dokumentart:Zeitschriftenbeitrag
Titel:Short-Term Effects of Lupin vs. Whey Supplementation on Glucose and Insulin Responses to a Standardized Meal in a Randomized Cross-Over Trial
Autoren:
AutorenInstitution oder E-Mail-AdresseAutoren-ORCID-iDORCID Put Code
Schopen, KathrinDivision of Space Physiology, Institute of Aerospace Medicine, German Aerospace Center (DLR), Cologne, GermanyNICHT SPEZIFIZIERTNICHT SPEZIFIZIERT
Ewald, Ann CharlotteNICHT SPEZIFIZIERTNICHT SPEZIFIZIERTNICHT SPEZIFIZIERT
Johannes, Bernd WolfgangBernd.Johannes (at) dlr.deNICHT SPEZIFIZIERTNICHT SPEZIFIZIERT
Bloch, WilhelmGerman Sport University Colognehttps://orcid.org/0000-0003-1786-8853NICHT SPEZIFIZIERT
Rittweger, JörnJoern.Rittweger (at) dlr.dehttps://orcid.org/0000-0002-2223-8963NICHT SPEZIFIZIERT
Frings-Meuthen, PetraPetra.Frings-Meuthen (at) dlr.deNICHT SPEZIFIZIERTNICHT SPEZIFIZIERT
Datum:10 April 2017
Erschienen in:Frontiers in Physiology
Referierte Publikation:Ja
Open Access:Ja
Gold Open Access:Ja
In SCOPUS:Ja
In ISI Web of Science:Ja
Band:8
DOI:10.3389/fphys.2017.00198
Seitenbereich:Seite 198
Herausgeber:
HerausgeberInstitution und/oder E-Mail-Adresse der HerausgeberHerausgeber-ORCID-iDORCID Put Code
Lambert, ElisabethSwinburne University of TechnologyNICHT SPEZIFIZIERTNICHT SPEZIFIZIERT
Verlag:Frontiers Media S.A
ISSN:1664-042X
Status:veröffentlicht
Stichwörter:Lupinus albus, lupin, whey, blood glucose, serum insulin, dietary protein, postprandial responses, glycemic control
HGF - Forschungsbereich:Luftfahrt, Raumfahrt und Verkehr
HGF - Programm:Raumfahrt
HGF - Programmthema:Forschung unter Weltraumbedingungen
DLR - Schwerpunkt:Raumfahrt
DLR - Forschungsgebiet:R FR - Forschung unter Weltraumbedingungen
DLR - Teilgebiet (Projekt, Vorhaben):R - Vorhaben Systemphysiologie (alt)
Standort: Köln-Porz
Institute & Einrichtungen:Institut für Luft- und Raumfahrtmedizin > Muskel- und Knochenstoffwechsel
Hinterlegt von: Becker, Christine
Hinterlegt am:23 Jan 2018 12:47
Letzte Änderung:08 Nov 2023 15:11

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